Biografi

Kuriosa - För dig som har tid
Lili Öst - hur det hela började…

Yngsta dottern till Berndt Öst. Som i sin tur är son till Anna Öst UA-107393897-1
Som i sin tur var syster till Erik Öst och de båda var barn till Jon-Erik Öst…
Att rabbla familjemedlemmar i Öst släkten som är förknippade med musik kan ta ett tag.
”Folk vill gärna veta hur man är släkt med Öst familjen när man säger sitt efternamn” berättar Lili.

 

Hade du hållit på med musik mycket innan?

Jag var med i skolkören, men gjorde väl inget större väsen av mig där. Tog piano lektioner som jag fuskade mig igenom. Jag hade så snabb inlärningsförmåga, att jag slarvade med notläsningen, för jag lärde mig oftast allt utantill på lektionerna.

När Family Four var hemma och repeterade så satt hon ofta med och lärde sig de olika stämmorna.

Jag har väl fått detta med stämsång som något naturligt beteende, kan man kanske säga.

Lili älskade att sitta och komponera vid pianot och skrev låtar från ung ålder.
- Jag och skådespelerskan Charlotte Strandberg skrev mycket ihop. Vi var kompisar och när vi var hos mig, då spelade jag piano och sjöng leadsång och vice versa. Jag vet väl kanske inte om man kommer att hitta något av våra alster inspelade av någon av oss, men vissa av låtarna kommer jag fortfarande ihåg både text och musik på, så det kanske är lite schlagervarning på några av dem ändå….

Lili kom långt upp i tonåren innan hon trevande började söka upp musiken. Hon var med i startgroparna av ett garageband tillsammans med Peter Eyre på trummor, men av det blev det väl inget alls. Hon kom i kontakt med Johan Ekelund, Tove Naess m fl eftersom de kom från Täby allihopa, hon körade på en Lustans Lakejer platta och spelade in musik ginglar med pappa Berndt
Jag lekte musikaliskt men inte så att det ledde någon vart, berättar Lili. Jag brann nog inte för musiken då, inte som jag gör idag, så jag nådde inte till den utveckling som behövs för att man skall kunna lyfta sig över andra begåvade ungdomar och bli intressant. 

 

Åren med Family Four

Men så började du med Family Four!
-Ja, det blev ju så! Lili berättar att deras första officiella uppträdande med gruppen var direktsändning i TV, närmare bestämt i sista Hylands hörna på Valborgsmässoafton 1983. Jag började i den här branschen med att sjunga fruktansvärt falskt i direktsändning! Det var det första officiella jag gjorde och det är ett under att det inte också blev mitt sista!!!

Det var problem med medhörningen, pianisten som ensam ackompanjerade första versen innan resten av musikerna kom in, började i fel tonart, vilken prövning! Det kändes som jag fick på mig dykardojjor, berättar Lili. Jag kunde knappt röra mig och Lena (min syster) hon darrade så mycket i handen så det var ett konstigt att hon överhuvudtaget kom i närheten av munnen med micken!!! Jag ryser fortfarande när jag tänker på den där hemska låten!

1983-1990
De här åren jobbade Lili med Family Four som till en början bestod av Lili, Lena, pappa Berndt, men också av Peo Jönis och trummissen Frank Andersson, som båda hade varit med i Family Four tidigare. Men ganska snart krympte gruppen ned till tre och gick då under namnet 3xÖst.

Lili fick en hård skola, de repeterade nästan dagligen när de inte var ute på turné. De tragglade intoneringar, fraseringar och klangbilder. Det kunde vara oerhört frustrerande när man hade repeterat tusen gånger på en låt
och tyckte att det lät jättebra, att höra pappa säga – det börjar sitta lite det här! Det betydde nämligen att vi skulle behöva repetera låten minst hundra gånger till…. Han är en perfektionist ut i fingerspetsarna min far, men säga vad man vill, han får resultat! Den musikaliska skolan Lili fick med åren i Family Four är hon oändligt tacksam för idag!

Under åren med Family Four gjorde de mycket Tv och radio.
Släppte en LP och diverse singlar, turnérade i hela Norden. Satt många tusen mil i turnébussen och slet med att bära högtalaranläggningar in och ut ur bilen upp och ned för trappor, sena nätter följda av tidigarna mornar. Ett riktigt turnéliv som alla ”nya” artister borde gå igenom, tycker Lili. Det är karaktärsdanande och man lär sig att det inte går att sätta sig på några höga hästar! Det var bara att kavla upp ärmarna och hugga i, sedan förvandlade man sig till en glamorös artist...

 

Hur hon började i sånggruppen Avec

1988 tog Bernt Egerbladh kontakt med Lili och frågade om hon ville vara med i hans serie ”Jag minns mitt 50-tal”.
Efter många heta diskussioner med sin far, tackade hon jag till jobbet. Berndt började väl ana att Lili var på väg vidare och behövde klippa av navelsträngen. Det var här hon mötte Maria Sköld, numera Wells, urkraften i gruppen AVEC.
-På den tiden var de 6-8 tjejjer från Vingresor som brukade alternera och göra en minishow a´capella till kaffet vid diverse företagsfester, berättar Lili. Hon fortsätter; En dag ringde Maria till mig och berättade att deras andra alt, Git från Göteborg, inte kunde komma ifrån och undrade om jag kunde hoppa in på kvällens jobb .

Lili åkte ned till Maria på FAMN, där hon jobbade då och satt på golvet vid hennes skrivbord med en mini synth och repeterade stämmor hela dagen, åkte sedan iväg och gjorde en dubblering på kvällen (d v s två jobb efter varandra). De gjorde de 5 låtarna som fanns på repertoaren och Lili kom ihåg både låtar och stämmor i blotta förskräckelsen.
När publiken försökte ropa in gruppen för extranummer ropade Lili glatt panikslagen(!)
- Det spricker! på rungande stockholmska. Det blev början av ett mycket fruktsamt samarbete med Maria.

1988-1990 jobbade Lili parallellt i båda grupperna, men 1990 tog hon steget fullt ut och började i Avec på heltid. Åren med Family Four var nu över.

När satte det igång på allvar för Avec?
Hösten 1990 fick vi genom Vicky von Der Lanken på Nöjeskontoret i Stockholm, kontakt med Bosse Andersson på Nöjespatrullen i Falkenberg (numera 2Entertain). De behövde en tjejgrupp till sin nyårsrevy med komikerparet Stefan & Krister på Falkenbergs Stadsteater. Anbudet hade gått till Creme Fraish som tackade nej och detta blev början på ett samarbete och en vänskap som håller i sig än.

Avec fick glädjen att medverka 4 år i Skåpbubblor på Falkenbergs stadsteater, parallellt med andra jobb, innan Nöjespatrullen ansåg Skåpbubble eran över och satsade stort på nya mål. Man kan konstatera att Skåpbubblor och Nöjespatrullen hjälpte gruppen att bli officiellt erkänd. Det var en oerhört lärande period på alla sätt, berättar Lili. Vi fick en enorm rutin och växte alla som artister med hjälp av de många proffsen vi fick glädjen att jobba med!

Nästa stora projekt för Avec, var att spela revy på Moriskan med Thomas Petersson och Kryddan Peterson ”Petersson AVEC Peterson”. I den uppsättningen var jag gravid med mitt första barn och folk trodde att jag skulle föda på scen, så stor var jag, berättar Lili.

Även under Avec åren blev det mycket radio och TV. I flera år syntes de bakom och bredvid både Bosse Larsson och Lasse Berghagen i Allsång på Skansen. De spelade tillsammans med de andra medverkande artisterna, in en samlings Cd de flesta Skåpbubble åren och gjorde ett oräkneligt antal företags evenemang, koncerter, festivaler m.m.

Jag skrev originalmaterial och svenska texter till gruppen i princip under hela min medverkan och till Avec´s första soloalbum som kom 2000, fick jag förtroendet att skriva texten till titelspåret ”Det bekymrar mig”. TACK mina älskade vänner!

Hur kommer det sig att du bestämde dig för att sluta i gruppen?
Det året jag var mammaledig tänkte jag mycket. Det var första gången jag fick en paus på 12 år. Jag funderade på om jag verkligen ville vara i branschen, om jag kunde något mer än att sjunga, vad jag stod för kvalitets mässigt, när jag inte ingick i en grupp. Jag funderade hur jag skulle kunna kombinera att vara mamma, hustru och gruppmedlem och jag kom fram till, att jag som var den enda som hade familj på den tiden, skulle sinka gruppens utveckling om jag stannade kvar. Dessutom kände jag att jag var tvungen att se vem jag var som solist, om jag var tillräckligt begåvad som ”bara jag”. Jag hade ändå jobbat i grupp i 12 år från jag var väldigt ung och nu krävde min själ att jag skulle släppa taget och på allvar pröva mina vingar.

Lili släppte nyheten att hon ville sluta. Det var nog ingen som hade kunnat ana detta, berättar Lili
Alla blev chockade, men de stödde mig och respekterade mitt beslut, trots att det betydde turbulens i gruppen. Gunilla Nilsson som kom att ersätta mig kändes som en värdig efterträdare. Hon är en fantastisk sångerska och en underbar människa. Tjejerna i Avec är och förblir mina systrar. Numera är jag tillbaka i gruppen på min gamla plats - även om grupper mer eller mindre är nedlagd sedan några år tillbaka. Vi håller alla på med så mycket annat, att det är svårt att hålla ihop gruppen, men ibland så jobbar vi ihop och då är det som tiden stått still - stämsång med dessa tjejjer är bra för själen…

 

Åren efter Avec


Vad har du gjort sedan du började som soloartist?

Efter det att jag slutade i Avec, startade jag mitt bolag ORDoNÖJE, som numera är liliöstproduction. Skrev min första egna show som jag satte upp på Mosebacke, Lili Öst - Som jag e´  och fick ganska snabbt ett erbjudande att bli produktions assistent för en stor samproduktion för Ema Telstar/Silja Line. Jag har under alla dessa åren jobbat som artist och konferencié, skrivit och satt upp fler egna föreställningar, jobbat som showproducent, manusförfattare och regissör. Som föreläsare entrade jag scenen på riktigt i slutet av 2010 och sedan 2012 kan jag även titulera mig författare.


Axplock av produktioner

Lili har gjort mindre och större evenemang för bl a EMA Telstar , både som produktions assistent, konstnärlig ledare och som producent. Skrivit och regisserat barnföreställningar för Sunwings alla hotell i Europa. Producerat och regisserat delfinföreställningen på Kolmården 1999 och 2000 och i samband med det släppt en singel ”När alla haven sjunger” till förmån för världens alla delfiner. Skrivit och spelat barnföreställningen - Pling Plong Allsång på Gröna Lund i Sthlm och skrivit, producerat och regisserat shower för rederiet Birka Princess och för 2Entertain/Fritidsresor - Blue Village. 

 

Ett par avslutande ord

Sammansättnings vis kan man konstatera att jag är en kvinna som tar livet i egna händer och mitt mål är att alltid få göra det jag älskar, Skapa från mitt hjärta och stå på scen för att dela med mig av min glädje för livet!
För den känsla som sprider sig i bröstet när man inser att man har betytt något för den som lyssnar, att man kanske har kunnat få någon som sörjer att skratta, eller någon att fångas av orden man skrivit. Den känslan kommer alltid att få mig att vilja mer!